‘Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανδημίας που έχουν οδηγήσει σε μια “απόλυτη ανατροπή της ζωής μας” ’
MEΡΟΣ A’: Συνέντευξη με τον Φραγκίσκο Γονιδάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η πανδημία του covid-19 είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την κοινωνία μας που τη διέπουν μοναδικά χαρακτηριστικά όπως η καθολικότητα – εφόσον όλοι διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν -, η ανάγκη υιοθέτησης – με σκοπό την προστασία – (αντικοινωνικών) συμπεριφορών που δεν προσιδιάζουν στην ανθρώπινη φύση, η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
O καθηγητής ψυχιατρικής, Φραγκίσκος Γονιδάκης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρει ότι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανδημίας έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε μια «τελείως διαφορετική καθημερινότητα, σε μια απόλυτη ανατροπή της ζωή μας». Όπως τονίζει, η καθολικότητα ενός κινδύνου από έναν αόρατο εχθρό «έχει αλλάξει κάθε τμήμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς» και κυρίως της επικοινωνίας μας με τους άλλους, καθώς η προστασία από τον ιό περνάει μέσα από τη υιοθέτηση στρατηγικών απομόνωσης. Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις, όπως τις κάθε είδους φοβικές αντιδράσεις αλλά και αντιδράσεις άρνησης, και τις εκδηλώσεις έντονου στρες και καταθλιπτικών συμπτωμάτων, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αποτιμήσουμε.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε, ακόμη, στην τηλεφωνική γραμμή 10306 που από τον Μάρτιο λειτουργεί η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ προσφέροντας ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους που με διάφορους τρόπους έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά από τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή δέχεται από 100-150 έως 1.000 αιτήματα καθημερινά ενώ πλέον ενισχύεται με υπηρεσία σταθερής ψυχολογικής στήριξης, μέσω τηλεδιάσκεψης σε νοσούντες από την πανδημία.