Η αϋπνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Παντελεήμων Βοιτσίδης, Ιωάννης Γλιάτας, Βασιλική Μπαϊρακτάρη, Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ελένη Παρλαπάνη, Μάρκος Συγγελάκης, Βασιλική Χολέβα, Ιωάννης Διακογιάννης

Με δεδομένο ότι το καθημερινό άγχος είναι συχνή και σημαντική αιτία αϋπνίας, η οποία και αύτη με την σειρά της επιτείνει το άγχος όπως και πληθώρα άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, θα περίμενε κανείς ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία αναφορικά με την αϋπνία εν καιρώ πανδημίας είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει ακόμη.

Σε μία από τις σπάνιες έρευνες για την αϋπνία στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οι μελετητές εξερεύνησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον ύπνο οι Έλληνες εν καιρώ εγκλεισμού λόγω του covid-19, και πιο συγκεκριμένα του πρώτου lockdown, μιας και η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • O επιπολασμός της αϋπνίας στον Ελληνικό πληθυσμό εκτιμάται κοντά στο 38%.
  • Οι γυναίκες, όπως και όσοι μένουν σε αστικά κέντρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • H μοναξιά, η μη ανεκτικότητα της αβεβαιότητας, η κατάθλιψη και η ανησυχία για την ασθένεια είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους παράγοντες.

 

Με τη λογική ότι η αϋπνία δεν αποτελεί μόνο σύμπτωμα, αλλά πολλές φορές και αιτία ψυχοκοινωνικών προκλήσεων, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οφείλουμε να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό πέραν της συννοσηρότητάς του με άλλα ψυχολογικά προβλήματα που θεωρούνται πιο επείγοντα.