‘Οι πολλαπλές πιέσεις οδηγούν τους υγειονομικούς σε επαγγελματική εξουθένωση’

MEΡΟΣ Β’: Συνέντευξη με τον Φραγκίσκο Γονιδάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Για τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορονοϊού και τον κίνδυνο της επαγγελματικής εξουθένωσης, μας μίλησε ο Φραγκίσκος Γονιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Οι πιέσεις στους υγειονομικούς είναι πολλαπλές. Δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια σε υποδομές – εν μέσω της συνολικότερης υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας – και η πολύ μεγάλη των νοσούντων, αλλά και το ότι δεν έχεις στη διάθεσή σου αποτελεσματικές θεραπείες. Επίσης, η διαρκής υπενθύμιση ότι και εσύ ο ίδιος κινδυνεύεις να νοσήσεις, αλλά και η επιφυλακτικότητα με την οποία σε αντιμετωπίζουν στο οικείο περιβάλλον λόγω του στίγματος της ασθένειας.

Όλες αυτές οι πιέσεις οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση, ιδιαίτερα τους υγειονομικούς που βρίσκονται άμεσα σε επαφή με νοσούντες και τον θάνατο και καλούνται «να κλείνουν τα μάτια σε πολλούς ανθρώπους μέσα στη μέρα».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία, ο κ. Γονιδάκης αναφέρει τα διαθέσιμα εργαλεία για πρόληψη επαγγελματικής εξουθένωσης που δίνουν κατευθύνσεις για το πώς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ενώ ακόμα πιο σημαντικό, είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε εξειδικευμένη στήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε όσους υγειονομικούς το έχουν ανάγκη.

Ο κ. Γονιδάκης βλέπει και μία ευκαιρία στην πανδημία, αυτή να οδηγήσει στην κινητοποίηση και συσπείρωση της κοινωνίας προς τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. «Να αναγνωρίσουμε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και να αποτίσουμε τιμή σε όσους το υπηρετούν με τον τρόπο που πρέπει να το υπηρετούν. Το ευχαριστώ, η αναγνώριση είναι πολύ σημαντικά. Οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιούνται μόνο από τα χρήματα, κινητοποιούνται και από το ευχαριστώ και την αναγνώριση της αξίας και του κόπου τους».