Συζήτηση με την την δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Συζήτηση του Νίκου Γκιωνάκη με την δρ. Σταματούλα Τσικρικά από το ΓΝΘΑ Σωτηρία

H Δρ. Τσικρικά αρχικά μίλησε στον κ. Γκιωνάκη για τις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Στην ξεχωριστή ιδιότητά της ως επαγγελματίας τόσο στην πρώτη, όσο και στην ‘τελευταία γραμμή’, μοιράζεται κάποια από τα κοινά επώδυνα συναισθήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικοί, των
οποίων ο ρόλος δεν περιορίζεται στην περίθαλψη των ασθενών αλλά και την πληροφόρηση των οικογενειών τους.

Μας ενημερώνει επίσης για τα έντονα συναισθήματα που τόσο γρήγορα μπορούν να εναλλάσσονται σε μία εφημερία υγειονομικού, ενώ κάνει μνεία στην ‘παροδική κρίση’ που πολλοί περνούν όταν τους ανακοινώνεται ότι νοσούν. Πράγματα που ίσως πολλοί από εμάς αγνοούμε, όπως την δυσκολία προσωπικής επικοινωνίας όταν λόγω του ιατρικού εξοπλισμού η ανατροφοδότηση μοιάζει να γίνεται ’απρόσωπα’. Πως είναι να καλείται κανείς, μέσω αυτής της απρόσωπης επαφής, να προσεγγίσει και να συνεννοηθεί με εκατοντάδες διαφορετικούς ασθενείς που ελάχιστα γνωρίζουν ή έχουν τον χρόνο να γνωρίσουν.
Η Δρ. Τσικρικά τονίζει ότι είναι πολλοί οι πυλώνες που πρέπει να στηθούν για να στηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας που είναι σε ένα συνεχόμενο και αυξανόμενο στρες, και προειδοποιεί ότι και κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου του εμβολίου, καινούρια διαχειριστικά προβλήματα θα προκύψουν.

Ερωτώμενη για το ποια μέσα στήριξης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους υγειονομικούς να φέρνουν εις πέρας το έργο τους, αναφέρεται σε τρεις πυρήνες: α) ζητά από τον κόσμο να εμπιστευτεί την επιστημονική κοινότητα και να αποφεύγει μη-ευυπόληπτα μέσα και θεωρίες συνωμοσίας, β) την αναθεώρηση προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας στην υγεία και την
ενίσχυση ‘γερασμένων’ δομών με ‘νέο αίμα’, γ) έναν βαθύτερο στοχασμό της κοινωνίας όσον αφορά στον τρόπο σκέψης μας, ένα συλλογικό πνεύμα συνεργασίας και συνύπαρξης.

Παρόλη την απαισιοδοξία και τη ζοφερότητα της εποχής μας, η δρ. Τσικρικά βλέπει την υπάρχουσα κρίση ως μια νέα ευκαιρία να αδράξουμε μια νέα κανονικότητα.